Kitespot IJmuiden – Kitesurflessen

Op deze kitespot kan je dankzij de Noordpier heerlijk oefenen op glad water. Bij Noordwesten wind heeft de pier een beschutting en worden golven en stroming gebroken. Hierdoor ontstaat een perfecte situatie voor het leren kitesurfen.

Kitespot IJmuiden

Wie gaat kitesurfen op IJmuiden zal ontdekken dat het een fijne plek is. Je kunt op twee plekken het strand op.

Via de grote parkeerplaats bij de haven of bij IJmuiderslag. Beide plekken zijn voldoende parkeerplekken en zie je tijdens winddagen overal mensen zich omkleden en in wetsuite heizen.

Eenmaal de duinen over zie je het grote strand van IJmuiden in een kom liggen met aan de rechterhand de pier en aan de linkerkant zie je in de verte Bloemendaal aan Zee en Zandvoort liggen. Het strand is groot en je mag tegenwoordig weer op meer plekken kitesurfen. Maar houd je goed aan de regels die er gelden op het strand.

Het kan erg druk zijn op het strand van IJmuiden en iedereen wil graag ongestoord kunnen recreëren. De gemeente heeft voor het strand een aaltal zones ingesteld en er wordt duidelijk gecontroleerd door de handhavers. Wie toch met een kite in het recreatiegebied loopt riskeert een boete. Zorg dus dat je voordat je gaat kitesurfen op de juiste plek staat voordat je het water op gaat.

Op het water gelden ook regels. Geef zwemmers altijd voorrang en ook golfsurfers kan je maar je maar beter ontwijken. En als kitesurfer ben je wendbaarder dus hou de eer aan jezelf en vaar gewoon wat meer downwind om goed te kunnen passeren. Hoofdregel als je een boot bestuurt is zeemanschap. Wees als kitesurfer de meest verstandige en vaar gewoon de andere kant op.

De zee bij IJmuiden kan fantastisch zijn. Door de pier heb je bij een Noordwesten wind echt een mooi vlak (Zone 1) gedeelte om te oefenen. Wij van Kiteadventure geven er graag les omdat je een behoorlijk stuk het water in kan lopen, er minder stroming is en dus minder golfslag.

Kitespot IJmuiden - Kitesurfen

Informatie en condities van deze plek bij Schellinkhout en Hoorn:

Water:
✓ Water type: Zee, zoutwater
✓ Water conditie: Golven
✓ Grond conditie: Zand
✓ Kite conditie: Beginnend

Bereikbaarheid:
✓ Bereikbaarheid: Goed per auto, goed per openbaar vervoer
✓ Parkeerplek: Strandopgang bij de KNRM IJmuiden

Voordeel/nadeel:
✓ Noordwesten wind geeft de pier beschutting, weinig golven en stroming
✓ Zuidwesten wind juist hogere golven vanwege de pier (ga dan naar Wijk aan Zee)!
✓ Het kan soms erg druk zijn met andere strandsporten zoals strandzeilen

Regels:

✓ Zone 1 het hele jaar kitesurfen.
✓ Zone 2 verboden te kitesurfen tijdens hoogseizoen ( 1 april tot 1 oktober)
✓ Bekijk de actuele regels op de borden bij het strand

Kiteadventure_Kitesurflessen_Wijk aan Zee_06

Windcondities:

Kijk voor de actuele windcondities op:
www.windfinder.com
www.windguru.com
www.actuelewind.nl
www.knmi.nl

Scroll to Top